Verőcétől Hollókőig

Verőcétől HollókőigA Nógrádi Várban, Verőcén a Duna-parton és Királyréten ugyan jártunk már többször is, de a Kismarosról induló erdei vasúttal még nem utaztunk. Szécsényben és Hollókőn is most először jártunk, csakúgy mint Balassagyarmaton a Palóc Múzeumban. Ami még újdonság volt az a Canon Legria videokamera, amellyel az április-május fordulójára időzített kalandozásainkat megörökítettem. Hét nap nyolc percben.

Az első napot Nógrád Várában kezdtük. Ezen a helyen már 1100 körül erődítmény állott. Verőcén a Duna-parton időztünk egy keveset, majd busszal utaztunk tovább Szokolyáig, innen pedig Paphegy érintésével gyalogosan indultunk Királyrétre. A börzsönyi kisvasutak közül már csak egy maradt, amelyet még nem próbáltunk ki. Pótoltuk tehát a hiányosságot, amikor felültünk a szerelvényre, ami meg sem állt Kismarosig.

Másnap Szécsénybe látogattunk el, ahol felkerestük a Forgách-kastélyt és a Tűztorony megmászását sem hagytuk ki. Aztán Hollókő felé vettük az irányt. A vár és onnan a kilátás – túlzás nélkül mondom – lélegzetelállító. Számomra ez volt a kalandozás csúcspontja.

Hollókő Vára

Külön napot szenteltünk Balassagyarmatnak, természetesen a Palóc Múzeumot sem hagytuk ki, majd hazafelé, Diósjenőre tartva, megálltunk még egyet sétálni a Bánki-tónál is.


Verőcétől Hollókőig nagyobb térképen való megjelenítése

Fent látható a térkép arról, hogy merre jártunk.